Inloggen Registreren

13 februari 2017

Hond

Bravecto in de media

Op maandag 13 februari heeft consumentenprogramma Radar aandacht besteed aan de Bravecto® kauwtablet.

Omdat er misleidende berichten in sociale media verschijnen, vinden wij als MSD Animal Health het belangrijk om dit recht te zetten en de feiten te delen over de werkzaamheid en veiligheid van dit product. Ook vinden wij het belangrijk om het verschil aan te geven tussen gegronde wetenschappelijk analyses, en niet-wetenschappelijke opinies die hun oorsprong vinden in geruchten.

MSD Animal Health was in de uitzending aanwezig om beter inzicht te geven in de feitelijke situatie rondom Bravecto.

Wat zijn die feiten?

  • Op basis van het meest recente Bravecto Periodic Safety Update Report (PSUR) beoordeeld door de EMA, blijft de frequentie van alle bijwerkingen gecategoriseerd als ‘zeldzaam’, wat betekent dat die zich tussen 1 / 10.000 (0,01%) en 1 / 1000 (0,1%) bevindt. De meest voor¬komende gemelde bijwerkingen zijn lichte en voorbijgaande gastro-intestinale klachten, zoals vermeld op de bijsluiter.
  • Sinds de introductie in 2014 zijn meer dan 34 miljoen doses van Bravecto toegediend in 60 verschillende landen. De veiligheid van Bravecto is vastgelegd in meer dan 55 klinische studies.
  • Het melden van bijwerkingen is onderdeel van professioneel handelen en hoort bij goede diergezondheidszorg en praktijkuitoefening. Zonder meldingen uit de praktijk komt er geen nieuwe kennis beschikbaar over een veilig gebruik van diergeneesmiddelen.
  • Elke melding of klacht die wij krijgen, pakken wij serieus op, ongeacht of er een oorzakelijk verband is met een van onze diergeneesmiddelen of niet. Alle gerapporteerde bijwerkingen worden door de regelgevende instanties, zoals de EMA, continu onderzocht en geëvalueerd. En zonodig passen we de bijsluiter aan om steeds zo nauwkeurig mogelijk de veiligheid en werkzaamheid van het product weer te geven. Tot aan vandaag hebben de regelgevende instanties steeds alle onderzoeken goedgekeurd, wat voor ons extra overtuigend bewijs is.
  • Het is belangrijk op te merken dat een melding niet gelijk een oorzakelijk verband betekent.
  • Op basis van elke analyse die we tot nu toe hebben gedaan, en op basis van alle beschikbare klinische- en post-marketing gegevens, vertrouwen wij in het bewezen veiligheids- en werkzaamheidsprofiel van Bravecto.