Inloggen Registreren

27 november 2017

Hond

Bravecto in de media

Omdat er misleidende berichten in sociale media verschijnen, vinden wij als MSD Animal Health het belangrijk om dit recht te zetten en de feiten te delen over de werkzaamheid en veiligheid van dit product. Ook vinden wij het belangrijk om het verschil aan te geven tussen gegronde wetenschappelijk analyses, en niet-wetenschappelijke opinies die hun oorsprong vinden in geruchten. 

Wat zijn de feiten? 

 • Sinds de introductie in 2014 zijn meer dan 45 miljoen doses van Bravecto toegediend in 60 verschillende landen. De veiligheid van Bravecto is vastgelegd in meer dan 55 klinische studies
 • De frequentie van alle bijwerkingen is gecategoriseerd als ‘zeldzaam’, wat betekent dat die zich tussen 1/10.000 (0,01%) en 1/1000 (0,1%) bevindt. De meest voorkomende gemelde bijwerkingen zijn lichte en voorbijgaande gastro-intestinale klachten, zoals vermeld op de bijsluiter. 
 • In juli heeft de Europese toezichthouder voor diergeneesmiddelen (EMA) na grondige analyse Bravecto kauwtabletten opnieuw positief beoordeeld. Alle gemelde vermoedelijke ernstige bijwerkingen na gebruik van Bravecto kauwtabletten zijn hierbij nog eens kritisch door hen beoordeeld. Naar aanleiding van de positieve beoordeling van de EMA worden de volgende aanvullingen in de bijsluiter van Bravecto kauwtabletten opgenomen: 
  • Gebruik met voorzichtigheid bij honden met een geschiedenis van epilepsie. 
  • Zeer zelden zijn in spontane (farmacovigilantie) meldingen convulsies gerapporteerd (bij minder dan 1 op de 10.000 dieren). 
 • Het melden van bijwerkingen is onderdeel van professioneel handelen en hoort bij goede diergezondheidszorg en praktijkuitoefening. Zonder meldingen uit de praktijk komt er geen nieuwe kennis beschikbaar over een veilig gebruik van diergeneesmiddelen. 
 • Elke melding of klacht die wij krijgen, pakken wij serieus op, ongeacht of er een oorzakelijk verband is met een van onze diergeneesmiddelen of niet. Alle gerapporteerde bijwerkingen worden door de regelgevende instanties, zoals de EMA, continu onderzocht en geëvalueerd. En zonodig passen we de bijsluiter aan om steeds zo nauwkeurig mogelijk de veiligheid en werkzaamheid van het product weer te geven. Tot aan vandaag hebben de regelgevende instanties steeds alle onderzoeken goedgekeurd, wat voor ons extra overtuigend bewijs is. 
 • Het is belangrijk op te merken dat een melding niet gelijk een oorzakelijk verband betekent.
 • Op basis van elke analyse die we tot nu toe hebben gedaan, en op basis van alle beschikbare klinische- en post-marketing gegevens, vertrouwen wij in het bewezen veiligheids- en werkzaamheidsprofiel van Bravecto. 
Om duidelijkheid te scheppen over Bravecto, heeft MSD Animal Health een website waarop feiten en fabels in één overzicht vermeld staan: www.bravectofacts.com.
Standpunt Faculteit Diergeneeskunde (PDF)
Standpunt KNMvD