headerbeeld kip control

Pluimvee > Management

Coccidiose-vaccinatie

Voorspelbaar Coccidiose beheersen doet u zo!

Het doel van Coccidiose-vaccinatie is het opbouwen van een vroege bescherming en zo bijdragen aan een optimale darmgezondheid op vleeskuiken-en koppelniveau; juist wanneer dit het meest nodig is tijdens de ronde. Hoe gezonder de darmen, des te beter de voeropname en hoe beter de prestaties van uw vleeskuikenkoppel.

Onderzoek: constantere resultaten bij 1-sterkippen

Is er een andere gezondheidsaanpak nodig bij langer levende kippen? Uit onderzoek blijkt dat er kansen zijn voor een constantere prestatie én betere darmgezondheid bij Beter leven 1-ster vleeskuikens.

Strip 1 – Optimale kuikenactiviteit? 6 tips voor het slagen van Uw coccidiose-vaccinatie!

Het is bekend dat minder goede kuikens door de juiste opvang en controle toch tot een goed eindresultaat kunnen leiden. Helaas kan het ook andersom! Kuikens die bij aankomst kerngezond zijn, kunnen door een slechte opvang en controle minder goede eindresultaten bereiken. Om toch invloed te kunnen uitoefenen op hun productieresultaten, hebben ze de juiste zorg nodig.
We hebben voor u wat handige tips en weetjes op een rijtje gezet indien u een spraycoccidiose-vaccinatie gaat uitvoeren. Weten hoe?

Strip 2 – Lekker knus, zij-aan-zij, tegen elkaar in de entbubbel!

Wanneer u gaat sprayvaccineren tegen coccidiose is het belangrijk dat alle kuikens dicht tegen elkaar aan zitten. Alleen dan kunnen kuikens het vaccin goed bij zichzelf of bij elkaar oppikken. Het maken van een entzone of entbubbel is dan handig. Maar hoe maak je eigenlijk zo’n entbubbel, wat heeft u nodig  en hoe gaat u te werk? Wij leggen het stap voor stap voor u uit!

Strip 3 – Kip control. Eén, twee, doet u mee?

Van uw kuikens wordt verwacht dat ze in een topconditie binnenkomen en deze conditie gedurende de ronde behouden. Dat kan niet zonder u en een goede begeleiding van uw dierenarts. Wanneer u gaat spray-vaccineren dan zijn actieve kuikens tijdens de sprayvaccinatie een must. Zonder actieve kuikens is er nu eenmaal geen goede opname van het vaccin. Tijd om dit onderwerp dieper uit te lichten. Een, twee, doet u mee?

Strip 4 – Kip control. Maak van uw sprayvaccinatie een feestje!

Tips voor een optimale coccidiose-sprayvaccinatie

Elke vaccinatiemethode heeft zijn of haar eigen standaardmaatregelen die nodig zijn voor de juiste
uitvoering en zelfs dan zijn foutjes zo gemaakt. Het uitvoeren van een coccidiosevaccinatie van uw koppels loopt dus niet altijd vanzelf uit op een feestje! Daar komt echt nog wel wat bij kijken.

In deze factsheet hebben we handige tips en weetjes voor u op een rijtje gezet om de optimale resultaten uit een sprayvaccinatie te halen. Festivalt u met ons mee?

Strip 5 – Kip control. Check check dubbel check.

De beste controle na coccidiose sprayvaccinatie doet u zo!

Even slikken en weer doorgaan! Of toch niet?
Het goed uitvoeren van een coccidiose spray-vaccinatie kost nu eenmaal tijd. U wilt tenslotte toch ook dat alle kuikens het vaccin goed hebben opgepikt en doorgeslikt? Maar voordat het zover is, moet u wel wat
stapjes ondernemen om te zorgen dat uw kuikens de optimale vaccindosis binnen krijgen. Bekijk voor meer info de factsheet.

Strip 6 – Kip control. Waar is het feestje? Daar is het feestje!

Handige “Wist u datjes” en 3 nuttige loslaat tips.

Waar is dat feestje? Simpel, na vaccinatie gewoon bij u in de pluimveestal! Want voor de kuikens is het na de sprayvaccinatie FEEST! Ze hebben al heel wat meegemaakt en ook een tijdje dicht op elkaar in de entbubbel gezeten. Lees hier de nuttige loslaat tips.

Strip 7: Coccidiose is lang niet altijd zichtbaar: tips voor monitoring

Heeft u een probleem met de darmgezondheid in uw stal? Is er sprake van een verhoogde sterfte? Of kampt uw koppel vleeskuikens met vage klachten waar de hand niet goed op te leggen is, maar die wel effect hebben op de technische resultaten? In veel van die gevallen kan coccidiose weleens de boosdoener zijn! In deze KIP Control factsheet leest u precies, hoe u met monitoring meer grip kunt krijgen op coccidiose. Daarnaast kunt u onderzoeksresultaten downloaden, waarbij de resultaten van een coccidiose-vaccinatie zijn vergeleken met de resultaten van coccidiostatica.

Interview Kees Nuijten

Kees Nuijten: “Ik houd door Coccidiose-vaccinatie onderaan de streep meer over”

Vleeskuikenhouder Kees Nuijten loopt graag voorop en raadt Coccidiose-vaccinatie van harte aan. Voornaamste redenen? “Goede voorspelbaarheid, minder afkeur en kippen die het gewoon prima doen. Zeker waar het gaat om de voorspelbaarheid van het gewicht van mijn kippen draagt coccidiose-vaccinatie bij aan een goede voorspelbaarheid en minder afkeur. Kwaliteit blijft van belang en onderaan de streep blijft ermeer over. Dat willen we toch allemaal?” Bekijk het hele verhaal onder. Voor onderstaande download dient u in te loggen.

Makkelijk en effectief sprayvaccineren met de ‘entbubbel’

Om een sprayvaccinatie in de vleeskuikenstal zo goed mogelijk uit te voeren, is het belangrijk dat alle kuikens dicht op elkaar zitten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen zoals bijvoorbeeld in de kratjes zelf of met papier. Vleeskuikenhouder Kees Nuijten uit Made bedacht zelf een speciale vaccinatiezone, de zogenaamde ‘entbubbel’. 

Weten hoe? Bekijk dan snel de video en download onderstaande factsheet!

Waarom vaccineren tegen coccidiose?


De ziekte coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria. Coccidiose-vaccinatie is erop gericht om kuikens een goede bescherming te bieden, voordat er problemen veroorzaakt kunnen worden door Eimeria-veldstammen. Kuikens worden door vaccinatie al vroeg in hun leven op een gecontroleerde en uniforme manier in contact gebracht met Eimeria-parasieten, waardoor hun impact op de darmgezondheid beperkt wordt. Minimaliseer de impact van coccidiose om een maximale prestatie te bereiken!

Wat zit er in een Coccidiose-vaccin?

Een coccidiose-vaccin bevat gesporuleerde oöcysten (“rijpe eitjes”) van verschillende Eimeria-soorten. De oöcysten in het vaccin zijn afkomstig van speciaal geselecteerde vaccinstammen. Deze vaccinstammen hebben een kortere levenscyclus, waardoor er Een coccidiose-vaccin bevat gesporuleerde oöcysten (“rijpe eitjes”) van verschillende Eimeria-soorten. De oöcysten in het vaccin zijn afkomstig van speciaal geselecteerde vaccinstammen. Deze vaccinstammen hebben een kortere levenscyclus, waardoor er minder darmcellen beschadigd worden in vergelijking tot veldstammen. Daarnaast zijn vaccinstammen in minder grote aantallen aanwezig in de darmen. Vleeskuikens bouwen na vaccinatie een weerstand op tegen coccidiose, met positieve effecten op de darmgezondheid en dagelijkse groei.

Vaccineren tegen Coccidiose? Let op de juiste kuikentemperatuur en kuikenactiviteit!

Gaat u vaccineren tegen coccidiose, dan heeft u actieve kuikens nodig om poetsgedrag te bevorderen, zodat de kuikens het vaccin kunnen opnemen. Een goed kuiken is actief, gezond, beweeglijk, heeft de juiste lichaamstemperatuur en heeft voldoende licht in de stal voor een optimale activiteit. Door deze omstandigheden te optimaliseren wordt het poetsgedrag bevorderd en opname van het vaccin bij uw gevaccineerde koppel gestimuleerd. Weten wat nog meer belangrijk is?

Vraag om andere Coccidiose-aanpak groeit 

De afgelopen vijftig jaar werd Coccidiose voornamelijk aangepakt door anti-Coccidiose-middelen (coccidiostatica) toe te voegen aan het voer van vleeskuikens.
Steeds vaker groeit de vraag naar een andere aanpak.

Eimeria stammen blijken vaak resistent tegen de beschikbare coccidiostatica. Daarnaast zijn consumenten het afgelopen decennium kritischer geworden over de noodzaak van additieven in het voedsel van mens en dier.

Efficiënte en duurzame bestrijding van coccidiose?
Dat wilt u toch ook?

Anticoccidiosemiddelen in het voeder bieden in principe een makkelijke vorm van coccidiosepreventie. Echter zijn alle bestaande substanties al tientallen jaren in gebruik en hebben heel wat coccidiosestammen resistentie of verminderde gevoeligheid tegen anticoccidiosemiddelen ontwikkeld. Bij aanwezigheid van een resistente stam treden vaak klinische doorbraken van coccidiose op, eventueel met verhoogde sterfte. Bij infectie met een verminderd gevoelige stam kunnen klinische symptomen of sterfte uitblijven maar treden lagere voeropname, verhoogde voederconversies en ondermaatse gewichten op. Verliezen door ziekte, sterfte, slechte prestaties en herhaalde behandelingen wegen zwaar op de financiële balans van een bedrijf. Vaak groeit dit uit tot een bedrijfsprobleem.

Ziektenbeelden Coccidiose, herkent u ze?


Download onderstaande factsheet en kom meer te weten.

Hoe werkt een Coccidiose-vaccin?


Coccidiose-vaccinatie is eigenlijk een heel natuurlijk proces: na toediening doorlopen de vaccinstammen dezelfde weg door het maagdarmstelsel als veldstammen. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier met speciaal geselecteerde vaccinstammen, zodat er snel een goede weerstand opgebouwd kan worden. De vaccinstammen doorlopen sneller en in kleinere aantallen hun levenscyclus dan de veldstammen, waardoor de nadelige impact op de darmgezondheid minimaal. Er wordt weerstand opgebouwd voordat de veldstammen in grote getalen aanwezig zijn. Net zoals bij een natuurlijke infectie met veldstammen is het voor een goede levenslange immuniteit belangrijk dat de vaccinstammen meerdere keren opgenomen en uitgescheiden worden door het kuiken.

Weten wat vaccinatie voor impact op uw koppel kan hebben?
Log in om onderstaand document te downloaden. Deze informatie is enkel beschikbaar voor pluimveehouders en dierenartsen.

Hoe wordt een Coccidiose-vaccin toegediend?

Bij Coccidiose-vaccinatie is het van belang dat het vaccin op een gecontroleerde en uniforme manier wordt toegediend. Er zijn verschillende vaccinatiemethoden die gebruikt kunnen worden:

  • Sprayen van eendagskuikens
  • Sprayen op het voer
  • Via het drinkwater

Coccidiose-vaccins worden meestal als sprayvaccin toegediend aan eendagskuikens.

BELANGRIJK!
Als u tegen Coccidiose vaccineert gebruik dan voer zonder coccidiostatica. De coccidiostatica remmen de ontwikkeling van de vaccinstammen en daardoor kan geen immuniteit worden opgebouwd

Beter resultaat met kleurstof

Aanwijzingen uit intern onderzoek duiden erop dat een sprayvaccin met kleurstof beter wordt opgepikt dan een sprayvaccin zonder kleurstof of voervaccinatie.

Pikgedrag kuikens na Coccidiose- vaccinatie met een kleurstof

Kleurstof verbetert de opname van het Coccidiose-vaccin. Bekijk hier de video over vaccinatie met rode kleurstof.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

twee kuikens

NL-PAR-230300003